A legerősebb kötelek fajtái és azok alkalmazása

A köteleket használhatjuk dekorációs célra, de rögzítésre is. Komolyabb célokra jellemzően nagy teherbírású terméket kell választanunk.
A legerősebb kötelek fajtái és azok alkalmazása

Egy vékony sodrott kender kötél webáruházból vagy szupermarketből nem veheti fel a versenyt egy erős polipropilén termékkel, amely ellenáll az időjárási körülményeknek is. Cikkünkben áttekintjük a legerősebb kötelek fajtáit és alkalmazásukat.

Fonatolt polipropilén

Az igazán erős darabok nagyon strapabírók, s ellenállnak a kémiai hatásoknak. Ilyenek például a fonatolt polipropilén termékek, amelyek ráadásul színtartók is.

Természetesen akár ezeket is használhatjuk kreatív célokra, viszont a kertészetben, az iparban, a sportokban, és a háztartásban is megvan a helyük.

Az alábbiakra alkalmasak:

· hajózási kiegészítő (kikötéshez, dobókötélnek, általános célokra, mentéshez)

· zászló rögzítése, felhúzása

· fóliasátor készítése

· ponyva kikötése

· ipari rögzítések

· kötőfék vagy póráz

A felsoroltakra nem érdemes silány minőségű terméket választani, hiszen egy sátor stabilitása vagy egy kert épsége múlhat rajtuk.

Sodrott polipropilén

A polipropilén sodrott formában is létezik. Ez is nagyon strapabíró, ellenáll a kémiai hatásoknak, s a víz színén lebeg. Elsősorban a hajózásban használják, kikötési célokra.

Sodrott poliészter

Általában fekete és fehér színben kapható ez a termék, tehát klasszikus kinézetű. Kiemelten nagy a szakítószilárdsága, ellenáll a dörzsölésnek, színtartó és UV-álló.

A következő célokra népszerű:

· kikötéshez vagy horgonyhoz a hajózásban

· vontatásra

· ipari célokra

· munkavédelmi biztosításra

Spiroid termékek

A fonatolt és a sodrott típusok mellett ez a változat is keresett. Poliészter és polipropilén anyagokból készülhet. Ezek nehezen csomósodnak, s jól bírják a strapát.

Az alábbiakra használják őket:

· biztonsági rögzítéshez

· csörlő elemeként

· vitorlázáshoz

· munkavédelemben

Érdemes pénzt áldozni erre a típusra, hiszen valóban nagyon megbízható.

Acélbetétes kötél

A legerősebb típusok között fontos kiemelni az acélbetétes fajtákat. Ezek EU szabványok, s játszóterek kialakításánál használják őket. Nagy biztonságot nyújtanak, hiszen belsejükben acélszál található, az időjárási viszontagságok próbáját is kiállja. Otthoni játszótér kialakításához is ez a jó választás.

Összefoglalva: A legerősebb kötelek lehetnek sodrott- fonatolt- vagy spiroid típusúak. Közös jellemzőjük, hogy az időjárásnak és a vegyi hatásoknak ellenállnak, nem nyúlnak, s formatartók. A fő felhasználási területük a munkavédelem, az ipar, a hajózás és a kertészet. Játszóterekhez pedig acélbetétes változatot ajánlott használni.

Kapcsolódó cikkek

Vegyszer nélkül illatos ágynemű? Íme néhány tipp

Vegyszer nélkül illatos ágynemű? Íme néhány tipp

Milyen jól esik egy fárasztó nap után bedőlni az illatos, puha ágyba!