Étterem nyitás feltételei

Éttermet nyitni és üzemeltetni igazi vállalkozás. Az étterem nyitásához minden esetben minősített szakemberek készítik el a dokumentációt, ők azok akik tudják, hogy milyen engedélyek szükségesek az engedélyeztetéshez.
Étterem nyitás feltételei

Nem beszélve arról, hogy mennyivel gyorsabban meg tudják azt oldani. Étterem nyitása esetén a vendéglátóipari gépeket éttermeknek, hoteleknek is be kell szerezniük, hogy minden fontos eszközzel fel legyenek szerelve.

Milyen követelményei vannak egy új vendéglátó egység nyitásának?

Más és más előírások vonatkoznak a különböző funkciójú helyiségek kialakítására az éttermen belül.

● Vendégtér, üzlethelyiség

- Az épületnek érintésvédelmi és tűzvédelmi megfeleltetésre van szüksége.

- A helyben fogyasztás esetén 10 főnként szükség van egy vendég wc biztosítására.

- Biztosítani kell megfelelő darabszámú technológiai helyiséget.

● Konyha technológiai kialakítása

- Biztosítani kell a megfelelő számú mosogatót és kézmosót is.

- A zöldség, a tojás, a hús előkészítő biztosítása vagy ha van ezekre vonatkozó külön előírás,akkor annak megfelelése.

- A HACCP szabályozás kialakítása

- Főző és sütő berendezések biztosítása

- Előkészítő asztalok beállítása

- Vízvételi hely kialakítása

- Ételmintás hűtőszekrény

- Adagoló rész kialakítása

- Raktározás, szárazáru, ital áruk és göngyölegek helyének kialakítása

- Hűtők

- Mosléktároló biztosítása

- Használt sütőzsiradék tároló kialakítása

● Személyzeti helyiségek kialakítása

- Dolgozóknak öltöző biztosítása, tusolóval

- Wc előtérrel, kézmosóval

● Engedélyek, dokumentumok

Az engedélyeztetés során regisztrálni kell a tevékenységet és működési engedélyt kell kérni. Ennek során kérelmet kell beadni az önkormányzathoz amelynek tartalmaznia kell:

- Termékkör megnevezését

- Nyitvatartás megjelölését

- Regisztráció kiadása

- Külön engedély kérelmet kell beadni a hatósághoz

- Nyitás

- 30 napon belüli hatósági visszaellenőrzést

● Dokumentációs feladatok

Ha a hatóság külön kéri és csak képesített szakember által végzendő külön engedély kérelem dokumentáció elkészítése.

- Az egységre szabott HACCP rendszer kialakítása, csak képesített szakember által

- Kémiai kockázatbecslés dokumentáció, csak szakképzett szakember által

- A tisztítószerek ÁNTSZ bejelentése

- Munkavédelmi kockázatbecslés, csak képesített szakember által

- Higiéniai és HACCP oktatások megtartása

- Egyéni védőeszköz szabályzat elkészítése, csak képesített szakember által

- Orvosi vizsgálatok rendje szabályzat elkészítése, csak képesített szakember által

- Anyaghányad nyilvántartás készítése előállított termékenként.

Egy étterem megnyitása nem rövid távra szól, nyitási költségei a csillagos égig érhetnek.

Az üzleti tervet is érdemes úgy elkészíteni, hogy a tervezetthez képest akár dupla költséggel is tervezhetünk.

Amennyiben az étterem nyitási költségeit csökkenteni szeretnénk, akkor mindenképpen érdemes bérelni vagy licencelni azokat a tárgyakat, amelyeket csak lehetséges. Az anyagi terhek csökkentése érdekében érdemes a kapcsolatot felvenni pályázatíró cégekkel és pályázatfigyelést kérni tőlük, az étterem nyitásával kapcsolatban. Az étterem nyitása után is lehetséges, hogy tudunk eszközöket és fejlesztéseket finanszírozni egy-egy elnyert pályázatból.

Összegezve

Egy étterem nyitásának feltételeit nem egyszerű dokumentálni. Rengeteg hivatalos utánajárást, dokumentum és engedély beszerzést igényel, akkor még nem is szólva a személyi és tárgyi feltételek biztosításáról, ami nagy odafigyelést igénylő, időigényes adminisztrációt von maga után!

A Logosz munkatársai is tudnak segíteni az étteremnyitáshoz kapcsolódó cégalapításban.

Kapcsolódó cikkek

5 alkoholos koktél a hideg őszi napokra

5 alkoholos koktél a hideg őszi napokra

Az évszakok ízeit be tudjuk vinni a koktélokba is.

5 aperitif, amit a vendégeinknek kínálhatunk

5 aperitif, amit a vendégeinknek kínálhatunk

Az aperitif mellett kellemesen elbeszélgethetünk a vendégeinkkel, miközben még étvágygerjesztőként is hat.

Tudta, hogy a nyugdíjasoknak másképpen kell étkeznie? Elmondjuk, hogyan

Tudta, hogy a nyugdíjasoknak másképpen kell étkeznie? Elmondjuk, hogyan

A hatvanas éveinkben már mást kell fogyasztanunk, mint a fiataloknak