Étterem nyitás feltételei

Éttermet nyitni és üzemeltetni igazi vállalkozás. Az étterem nyitásához minden esetben minősített szakemberek készítik el a dokumentációt, ők azok akik tudják, hogy milyen engedélyek szükségesek az engedélyeztetéshez.
Étterem nyitás feltételei

Nem beszélve arról, hogy mennyivel gyorsabban meg tudják azt oldani. Étterem nyitása esetén a vendéglátóipari gépeket éttermeknek, hoteleknek is be kell szerezniük, hogy minden fontos eszközzel fel legyenek szerelve.

Milyen követelményei vannak egy új vendéglátó egység nyitásának?

Más és más előírások vonatkoznak a különböző funkciójú helyiségek kialakítására az éttermen belül.

● Vendégtér, üzlethelyiség

- Az épületnek érintésvédelmi és tűzvédelmi megfeleltetésre van szüksége.

- A helyben fogyasztás esetén 10 főnként szükség van egy vendég wc biztosítására.

- Biztosítani kell megfelelő darabszámú technológiai helyiséget.

● Konyha technológiai kialakítása

- Biztosítani kell a megfelelő számú mosogatót és kézmosót is.

- A zöldség, a tojás, a hús előkészítő biztosítása vagy ha van ezekre vonatkozó külön előírás,akkor annak megfelelése.

- A HACCP szabályozás kialakítása

- Főző és sütő berendezések biztosítása

- Előkészítő asztalok beállítása

- Vízvételi hely kialakítása

- Ételmintás hűtőszekrény

- Adagoló rész kialakítása

- Raktározás, szárazáru, ital áruk és göngyölegek helyének kialakítása

- Hűtők

- Mosléktároló biztosítása

- Használt sütőzsiradék tároló kialakítása

● Személyzeti helyiségek kialakítása

- Dolgozóknak öltöző biztosítása, tusolóval

- Wc előtérrel, kézmosóval

● Engedélyek, dokumentumok

Az engedélyeztetés során regisztrálni kell a tevékenységet és működési engedélyt kell kérni. Ennek során kérelmet kell beadni az önkormányzathoz amelynek tartalmaznia kell:

- Termékkör megnevezését

- Nyitvatartás megjelölését

- Regisztráció kiadása

- Külön engedély kérelmet kell beadni a hatósághoz

- Nyitás

- 30 napon belüli hatósági visszaellenőrzést

● Dokumentációs feladatok

Ha a hatóság külön kéri és csak képesített szakember által végzendő külön engedély kérelem dokumentáció elkészítése.

- Az egységre szabott HACCP rendszer kialakítása, csak képesített szakember által

- Kémiai kockázatbecslés dokumentáció, csak szakképzett szakember által

- A tisztítószerek ÁNTSZ bejelentése

- Munkavédelmi kockázatbecslés, csak képesített szakember által

- Higiéniai és HACCP oktatások megtartása

- Egyéni védőeszköz szabályzat elkészítése, csak képesített szakember által

- Orvosi vizsgálatok rendje szabályzat elkészítése, csak képesített szakember által

- Anyaghányad nyilvántartás készítése előállított termékenként.

Egy étterem megnyitása nem rövid távra szól, nyitási költségei a csillagos égig érhetnek.

Az üzleti tervet is érdemes úgy elkészíteni, hogy a tervezetthez képest akár dupla költséggel is tervezhetünk.

Amennyiben az étterem nyitási költségeit csökkenteni szeretnénk, akkor mindenképpen érdemes bérelni vagy licencelni azokat a tárgyakat, amelyeket csak lehetséges. Az anyagi terhek csökkentése érdekében érdemes a kapcsolatot felvenni pályázatíró cégekkel és pályázatfigyelést kérni tőlük, az étterem nyitásával kapcsolatban. Az étterem nyitása után is lehetséges, hogy tudunk eszközöket és fejlesztéseket finanszírozni egy-egy elnyert pályázatból.

Összegezve

Egy étterem nyitásának feltételeit nem egyszerű dokumentálni. Rengeteg hivatalos utánajárást, dokumentum és engedély beszerzést igényel, akkor még nem is szólva a személyi és tárgyi feltételek biztosításáról, ami nagy odafigyelést igénylő, időigényes adminisztrációt von maga után!

A Logosz munkatársai is tudnak segíteni az étteremnyitáshoz kapcsolódó cégalapításban.

Kapcsolódó cikkek

Így főzzünk nyári fogásokat gyorsan és könnyen

Így főzzünk nyári fogásokat gyorsan és könnyen

Amikor odakint süt a nap, meleg van, szép az idő, akkor valószínűleg minden szabad percünket odakint akarjuk tölteni.

Az étteremben használt legfontosabb gépek

Az étteremben használt legfontosabb gépek

Kíváncsi vagy, hogy melyek az étteremben használt legfontosabb készülékek? Ebben a cikkben eláruljuk, hogy mire használhatod őket.

Sütőtök, dísztök, faragni való tök – melyiket válasszuk?

Sütőtök, dísztök, faragni való tök – melyiket válasszuk?

Itt az október vége, ilyenkor már minden bolt polcain ott sorakoznak a különféle őszi tökfajták, amelyek csak arra várnak, hogy hazavigyük őket.