Étterem nyitás feltételei
Nem beszélve arról, hogy mennyivel gyorsabban meg tudják azt oldani. Étterem nyitása esetén a vendéglátóipari gépeket éttermeknek, hoteleknek is be kell szerezniük, hogy minden fontos eszközzel fel legyenek szerelve.
Milyen követelményei vannak egy új vendéglátó egység nyitásának?
Más és más előírások vonatkoznak a különböző funkciójú helyiségek kialakítására az éttermen belül.
● Vendégtér, üzlethelyiség
- Az épületnek érintésvédelmi és tűzvédelmi megfeleltetésre van szüksége.
- A helyben fogyasztás esetén 10 főnként szükség van egy vendég wc biztosítására.
- Biztosítani kell megfelelő darabszámú technológiai helyiséget.
● Konyha technológiai kialakítása
- Biztosítani kell a megfelelő számú mosogatót és kézmosót is.
- A zöldség, a tojás, a hús előkészítő biztosítása vagy ha van ezekre vonatkozó külön előírás,akkor annak megfelelése.
- A HACCP szabályozás kialakítása
- Főző és sütő berendezések biztosítása
- Előkészítő asztalok beállítása
- Vízvételi hely kialakítása
- Ételmintás hűtőszekrény
- Adagoló rész kialakítása
- Raktározás, szárazáru, ital áruk és göngyölegek helyének kialakítása
- Hűtők
- Mosléktároló biztosítása
- Használt sütőzsiradék tároló kialakítása
● Személyzeti helyiségek kialakítása
- Dolgozóknak öltöző biztosítása, tusolóval
- Wc előtérrel, kézmosóval
● Engedélyek, dokumentumok
Az engedélyeztetés során regisztrálni kell a tevékenységet és működési engedélyt kell kérni. Ennek során kérelmet kell beadni az önkormányzathoz amelynek tartalmaznia kell:
- Termékkör megnevezését
- Nyitvatartás megjelölését
- Regisztráció kiadása
- Külön engedély kérelmet kell beadni a hatósághoz
- Nyitás
- 30 napon belüli hatósági visszaellenőrzést
● Dokumentációs feladatok
Ha a hatóság külön kéri és csak képesített szakember által végzendő külön engedély kérelem dokumentáció elkészítése.
- Az egységre szabott HACCP rendszer kialakítása, csak képesített szakember által
- Kémiai kockázatbecslés dokumentáció, csak szakképzett szakember által
- A tisztítószerek ÁNTSZ bejelentése
- Munkavédelmi kockázatbecslés, csak képesített szakember által
- Higiéniai és HACCP oktatások megtartása
- Egyéni védőeszköz szabályzat elkészítése, csak képesített szakember által
- Orvosi vizsgálatok rendje szabályzat elkészítése, csak képesített szakember által
- Anyaghányad nyilvántartás készítése előállított termékenként.
Egy étterem megnyitása nem rövid távra szól, nyitási költségei a csillagos égig érhetnek.
Az üzleti tervet is érdemes úgy elkészíteni, hogy a tervezetthez képest akár dupla költséggel is tervezhetünk.
Amennyiben az étterem nyitási költségeit csökkenteni szeretnénk, akkor mindenképpen érdemes bérelni vagy licencelni azokat a tárgyakat, amelyeket csak lehetséges. Az anyagi terhek csökkentése érdekében érdemes a kapcsolatot felvenni pályázatíró cégekkel és pályázatfigyelést kérni tőlük, az étterem nyitásával kapcsolatban. Az étterem nyitása után is lehetséges, hogy tudunk eszközöket és fejlesztéseket finanszírozni egy-egy elnyert pályázatból.
Összegezve
Egy étterem nyitásának feltételeit nem egyszerű dokumentálni. Rengeteg hivatalos utánajárást, dokumentum és engedély beszerzést igényel, akkor még nem is szólva a személyi és tárgyi feltételek biztosításáról, ami nagy odafigyelést igénylő, időigényes adminisztrációt von maga után!
A Logosz munkatársai is tudnak segíteni az étteremnyitáshoz kapcsolódó cégalapításban.