5 alkoholos koktél a hideg őszi napokra
Amikor beköszönt az ősz, jönnek vele együtt a hűvösebb napok, a még hűvösebb estékkel. Felveszünk egy pulóvert és iszunk egy finom koktélt. Ilyenkor évszakváltáskor megjelennek az új ízek, az alma, körte, sütőtök, fahéj. Ezeket az ízeket be tudjuk vinni a koktélokba, így őszi-téli lazító koktélokat hozhatunk létre magunknak, ami az esős, hűvös, sokszor barátságtalan időben egy kis kényeztetést biztosít a munka után.
Milyen koktélok lehetnek ezek?
Az alábbiakban ezeket mutatjuk be, eláruljuk azt is, hogyan készíthetőek el. Ha pedig a Verano típusú gin citromos ízesítéssel készülő kézműves gin érdekel valakit, akkor tudni kell, hogy ez Skóciában készül, spanyol gyümölcsökből, a citromon kívül pedig még görögdinnye ízben is kapható. De mik vannak még?
1. Alma cider bourbon koktél
Alma cider koktél, az édes almabor bourbonnal és citrommal párosítva. Telt ízű, könnyen elkészíthető, ideális őszre vagy télre.
Hozzávalók:
● 4 evőkanál bourbon whisky
● 2 evőkanál alma cider
● 2 evőkanál édes vermut
● 1 evőkanál citromlé
● 1 csepp narancs keserű
● almaszeletek a díszítéshez
Elkészítés:
Keverőpohárba tegyünk jeget, az összes hozzávalót öntsük rá, majd keverjük össze. Ezután töltsük koktélos pohárba és almaszeletekkel díszítjük. Az almát citromlével meglocsolva nem oxidálódik.
2. Rumpuncs
Hozzávalók:
● 5 dl jó minőségű sötét rum
● 5 dl vörösbor
● 5 dl elkészített fekete tea
● 1 db citrom leve
● 1 db narancs leve
● 40 dkg cukor
Elkészítés:
Öntsük egy edénybe a teát, a rumot, a bort, a cukrot, a citrom és a narancs levét és kezdjük el lassan melegíteni. Addig kell melegíteni, amíg a cukor el nem olvad. Pohárban kínáljuk, fahéj rúddal, narancs szeletekkel díszítjük.
3. Amaretto kávé
Hozzávalók:
● 1 csésze kávé
● 2 evőkanál Amaretto
● tejszínhab és fahéj a díszítéshez
Elkészítés:
A kávé lefőzése után, hozzáadjuk az Amarettot. A tetejét tejszínhabbal díszítjük és megszórjuk fahéjjal.
4. Áfonyás gin
Hozzávalók:
● negyed csésze összetört vörös és fekete áfonya
● ⅓ csésze vörös áfonya szirup
● 80 ml gin
● 80 ml víz
● 1 csésze áfonyalé
● negyed csésze friss citromlé
● ízlés szerint juharszirup
● narancs szeletek/ kakukkfű ág a díszítéshez
Elkészítés:
Az összetört áfonyát összekeverjük az áfonya sziruppal, hozzáadjuk a gint, hagyjuk állni néhány percig, hogy összeérjenek az ízek. A vizet felforraljuk és hozzáadjuk az áfonya- és citromlevet, összekeverjük az alkoholos keverékkel. Ezután két bögrébe töltjük, édesíthetjük juharsziruppal, naranccsal és a kakukkfűvel pedig díszítjük a tetejét.
5. Lady Marmalade koktél
Hozzávalók:
● 40 ml barackpálinka
● 2 teáskanál sárgabaracklekvár
● 2 gerezd citrom leve
● 20 ml illatos méz, pl. hársméz
Elkészítés:
Az összetevőket shakerben jó alaposan, hosszan rázzuk össze, majd szűrjük egy koktélos pohárba.
Összegezve
Az ősz beköszöntével elérkezik a meleg koktélok kora, az évszakkal megjelenő gyümölcsök és fűszerek használatával különleges ízű italokat hozhatunk létre. Bekuckózva fogyasszuk.