5 alkoholos koktél a hideg őszi napokra

Az évszakok ízeit be tudjuk vinni a koktélokba is.
5 alkoholos koktél a hideg őszi napokra

Amikor beköszönt az ősz, jönnek vele együtt a hűvösebb napok, a még hűvösebb estékkel. Felveszünk egy pulóvert és iszunk egy finom koktélt. Ilyenkor évszakváltáskor megjelennek az új ízek, az alma, körte, sütőtök, fahéj. Ezeket az ízeket be tudjuk vinni a koktélokba, így őszi-téli lazító koktélokat hozhatunk létre magunknak, ami az esős, hűvös, sokszor barátságtalan időben egy kis kényeztetést biztosít a munka után.


Milyen koktélok lehetnek ezek?

Az alábbiakban ezeket mutatjuk be, eláruljuk azt is, hogyan készíthetőek el. Ha pedig a Verano típusú gin citromos ízesítéssel készülő kézműves gin érdekel valakit, akkor tudni kell, hogy ez Skóciában készül, spanyol gyümölcsökből, a citromon kívül pedig még görögdinnye ízben is kapható. De mik vannak még?


1. Alma cider bourbon koktél

Alma cider koktél, az édes almabor bourbonnal és citrommal párosítva. Telt ízű, könnyen elkészíthető, ideális őszre vagy télre.

Hozzávalók:

● 4 evőkanál bourbon whisky

● 2 evőkanál alma cider

● 2 evőkanál édes vermut

● 1 evőkanál citromlé

● 1 csepp narancs keserű

● almaszeletek a díszítéshez

Elkészítés:

Keverőpohárba tegyünk jeget, az összes hozzávalót öntsük rá, majd keverjük össze. Ezután töltsük koktélos pohárba és almaszeletekkel díszítjük. Az almát citromlével meglocsolva nem oxidálódik.

2. Rumpuncs

Hozzávalók:

● 5 dl jó minőségű sötét rum

● 5 dl vörösbor

● 5 dl elkészített fekete tea

● 1 db citrom leve

● 1 db narancs leve

● 40 dkg cukor

Elkészítés:

Öntsük egy edénybe a teát, a rumot, a bort, a cukrot, a citrom és a narancs levét és kezdjük el lassan melegíteni. Addig kell melegíteni, amíg a cukor el nem olvad. Pohárban kínáljuk, fahéj rúddal, narancs szeletekkel díszítjük.

3. Amaretto kávé


Hozzávalók:

● 1 csésze kávé

● 2 evőkanál Amaretto

● tejszínhab és fahéj a díszítéshez

Elkészítés:

A kávé lefőzése után, hozzáadjuk az Amarettot. A tetejét tejszínhabbal díszítjük és megszórjuk fahéjjal.



4. Áfonyás gin

Hozzávalók:

● negyed csésze összetört vörös és fekete áfonya

● ⅓ csésze vörös áfonya szirup

● 80 ml gin

● 80 ml víz

● 1 csésze áfonyalé

● negyed csésze friss citromlé

● ízlés szerint juharszirup

● narancs szeletek/ kakukkfű ág a díszítéshez

Elkészítés:

Az összetört áfonyát összekeverjük az áfonya sziruppal, hozzáadjuk a gint, hagyjuk állni néhány percig, hogy összeérjenek az ízek. A vizet felforraljuk és hozzáadjuk az áfonya- és citromlevet, összekeverjük az alkoholos keverékkel. Ezután két bögrébe töltjük, édesíthetjük juharsziruppal, naranccsal és a kakukkfűvel pedig díszítjük a tetejét.

5. Lady Marmalade koktél

Hozzávalók:

● 40 ml barackpálinka

● 2 teáskanál sárgabaracklekvár

● 2 gerezd citrom leve

● 20 ml illatos méz, pl. hársméz

Elkészítés:

Az összetevőket shakerben jó alaposan, hosszan rázzuk össze, majd szűrjük egy koktélos pohárba.

Összegezve

Az ősz beköszöntével elérkezik a meleg koktélok kora, az évszakkal megjelenő gyümölcsök és fűszerek használatával különleges ízű italokat hozhatunk létre. Bekuckózva fogyasszuk.

Kapcsolódó cikkek

Az étteremben használt legfontosabb gépek

Az étteremben használt legfontosabb gépek

Kíváncsi vagy, hogy melyek az étteremben használt legfontosabb készülékek? Ebben a cikkben eláruljuk, hogy mire használhatod őket.

5 aperitif, amit a vendégeinknek kínálhatunk

5 aperitif, amit a vendégeinknek kínálhatunk

Az aperitif mellett kellemesen elbeszélgethetünk a vendégeinkkel, miközben még étvágygerjesztőként is hat.

Tudta, hogy a nyugdíjasoknak másképpen kell étkeznie? Elmondjuk, hogyan

Tudta, hogy a nyugdíjasoknak másképpen kell étkeznie? Elmondjuk, hogyan

A hatvanas éveinkben már mást kell fogyasztanunk, mint a fiataloknak