6 ok a citrusfélék fogyasztására

A citrusfélék csoportjába tartozik a citrom, a lime, a narancs, a mandarin és a grapefruit. Ezek a gyümölcsök nagyon sok C-vitamint tartalmaznak, amelyeknek kiemelkedő szerepük van az egészségünk megőrzésében. Lássuk is, hogy miért is olyan hasznos, ha minél többet fogyasztunk ezekből a gyümölcsökből.
A citrusfélék - 6 ok a citrusfélék fogyasztására – sok C-vitamint tartalmaznak.

1. A citrusfélék és a tápanyagok

A citrusfélék nagyon sok és sokféle tápanyagot tartalmaznak, amelyeknek központi szerepük van az immunrendszer megerősítésében. A citrusos gyümölcsök a C-vitamin mellett, gazdag forrásai többek között a B-vitaminoknak, a magnéziumnak, a káliumnak, a réznek és a foszfornak. Az antioxidánsok pedig gyulladásgátló hatással rendelkeznek. A citrusfélék emellett flavonoidokat és karotionoidokat is tartalmaznak, amelyek szintén hozzájárulnak az egészségünk megőrzéséhez.

2. A daganatcsökkentő hatás

Sok tanulmány számol be arról, hogy a citrusfélék, még a daganatok kialakulásának a kockázati tényezőit is lecsökkentik. A grapefruitnak kulcsszerepe lehet a tüdőrák kockázatainak csökkentésében, hiszen sok vizsgálati eredmény számolt be arról, hogy napi egy grapefruit is már jelentősen csökkentheti a tüdőrák kialakulásának a kockázatait. Minek köszönhető ez a pozitív hatás? A citrusfélékben megtalálható flavonoidoknak. A flavonoidok olyan antioxidánsok, amelyek csökkentik a gyulladást és az oxidatív stresszt, amelyek önmagukban és együttesen is okai lehetnek a rákos betegségek kialakulásának.

3. A citrusfélék védik a szívet

A citrusfélék rendszeres fogyasztása csökkenti a stroke és a szívinfarktus kialakulásának az esélyét. Emellett egy tanulmány arról is beszámolt, hogy a grapefruit csökkenti a szisztolés vérnyomást is. Mindemellett, a gyümölcsökben található rostok és flavonoidok csökkentik a trigliceridszintet és az LDL - koleszterinszintet, miközben megemelik a HDL- koleszterinszintet.

4. A citrusfélék és a gyulladás csökkentése

A citrusfélékben található flavonoidok elősegítik a szervezetben kialakuló gyulladás csökkentését. Márpedig a gyulladás az agy degeneratív betegségeinek kialakulásában is szerepet játszik. Ilyen degeneratív agyi betegség az Alzheimer-kór is. A gyümölcsökben található flavonoidok, mint az apigenin és a heszperidin, védelmet jelentenek az agysejtek számára, illetve az agy működését is javítják.

5. A C-vitamin, mint a vese támogatója

A C-vitamin, a vesét is megtámogatja, pontosabban, ha rendszeresen fogyasztjuk a citrusféléket, úgy megnő a citrát-szint a vizeletben, ami viszont csökkenti a vesekő kialakulásának a kockázatát. Azok az emberek, akik csak kevés narancsot, mandarint és egyéb citrusfélét fogyasztanak, hajlamosabbak lesznek a vesekő kialakulására.

6. A citrusfélék rostban is bővelkednek

A citrusfélék nagyon sok rostot tartalmaznak. A rostoknak számos egészségügyi előnye létezik, hiszen nem csak az emésztőrendszer egészségét javítják – itt található az immunrendszer 80 százaléka –, hanem még az ideális testsúly fenntartását is elősegítik. Mivel sok oldható rost található a citrusos gyümölcsökben, így kiemelkedő szerepet játszanak az LDL - koleszterinszint csökkentésében.

Kapcsolódó cikkek

Tudta, hogy a nyugdíjasoknak másképpen kell étkeznie? Elmondjuk, hogyan

Tudta, hogy a nyugdíjasoknak másképpen kell étkeznie? Elmondjuk, hogyan

A hatvanas éveinkben már mást kell fogyasztanunk, mint a fiataloknak

Így főzzünk nyári fogásokat gyorsan és könnyen

Így főzzünk nyári fogásokat gyorsan és könnyen

Amikor odakint süt a nap, meleg van, szép az idő, akkor valószínűleg minden szabad percünket odakint akarjuk tölteni.

Az étteremben használt legfontosabb gépek

Az étteremben használt legfontosabb gépek

Kíváncsi vagy, hogy melyek az étteremben használt legfontosabb készülékek? Ebben a cikkben eláruljuk, hogy mire használhatod őket.