Okok, amiért a nők gyorsabban öregszenek

Ha egy-egy házaspár tagjai ugyanabban az évben születtek, azt vehetjük észre, hogy a feleség sokkal gyorsabban és látványosabban öregszik. Ez így is van, mint ahogyan a lányok is hamarabb, gyorsabban érnek, mint a fiúk. A női nemnél a vízválasztó a negyvenéves kor, amikor is csökken a szervezetben az ösztrogén hormon, ami miatt az öregedési folyamatok is sokkal inkább felgyorsulnak. A férfiak 50 éves kor fölött kezdnek látványosan öregedni. De miért is öregszenek a nők gyorsabban, mint a férfiak? Mutatjuk a válaszokat!
Okok, amiért a nők gyorsabban öregszenek

A menopauza nem csupán az ösztrogén női nemi hormonokra van hatással, hanem bizony a kollagéntermelésre is. A kollagénnek nagy szerepe van a bőr rugalmasságának és feszességének megőrzésében, viszont, ha nem termelődik annyi, mint korábban, ez a bőr öregedését hozza magával. Még szerencse, hogy tudjuk pótolni a kollagént, hiszen ma már ital és kapszula formájában is bevihetjük a szervezetünkbe.

A férfiak kevésbé ráncosodnak? Ez nem teljesen így van. Az azonban tény, hogy a nők bőre sokkal vékonyabb és sérülékenyebb, mint a férfiak bőre és egy vékonyabb bőrrel rendelkező arcbőrön a mélyebb ráncok, de még a finomabb vonalak és a szarkalábnak is jóval feltűnőbbek. Lehet, hogy a kor előrehaladtával egy nőn sokkal több ráncot láthatunk, mint egy férfi arcán, de a férfiak arcán megjelenő ráncok jóval mélyebbek és markánsabbak.

Eddig azt hangoztatták a tudósok, hogy a szülés megfiatalítja a nőket. A mostani állás szerint azonban éppen az ellenkezője derült ki. A génjeink végeink úgynevezett telomerek találhatók, amelyek nagysága, hosszúsága még az életkorunkat is előre jelezheti. A tudósok úgy vélik, hogy azok a nők, akik már szültek, sokkal rövidebb telomerekkel rendelkeznek, és emiatt gyorsabban is öregszenek. Nem mellesleg többet is idegeskednek, mint a nem szült nőtársaik, ami szintén felgyorsítja az öregedési folyamatokat.

A férfiak és a nők eltérően gondolkodnak és máshogy állnak hozzá sok mindenhez. A nők ezen a téren rosszabbul teljesítenek, mivel sokkal többet stresszelnek, agyalnak és idegeskednek. Ami szintén sietteti az öregedést és az állandó gondok, problémák az arcon is megmutatkoznak. Egy komor, szomorú arc jóval idősebbnek néz ki, ezért is javasolják szakértők, hogy mosolyogjuk annyit, amennyit csak tudunk.

Kapcsolódó cikkek

Egyre többen nyitnak az egészséges életmód felé, de hiányzik a kitartás

Egyre többen nyitnak az egészséges életmód felé, de hiányzik a kitartás

A statisztikák szerint az egészséges életmód a többségnek még mindig csak egy fogadalom.