Hogyan csökkentheti a meditáció a stresszt?

A meditáció olyan gyakorlat, amely számos módon csökkentheti a stresszt.
Hogyan csökkentheti a meditáció a stresszt?

A meditáció nemcsak segíthet összpontosítani az elmédet, hanem a fizikai egészségedre is jótékony hatással van. Ha rendszeresen gyakorolod a meditációt, segíthet abban, hogy hatékonyabban kezeld a stresszes helyzeteket. Már egy ötperces meditáció is elég lehet ahhoz, hogy rövid idő alatt csökkentse a stresszre adott válaszreakcióit. A meditáció segíthet a munkával kapcsolatos stressz kezelésében is.

Az agyban van egy amigdala nevű központ, amely a harc vagy menekülés válaszunkat irányítja. A probléma az, hogy agyunknak ez a része mindig keres valamit, ami miatt aggódhatunk. Az aggódás depresszióssá vagy szorongóvá tehet. A meditáció megtanít minket arra, hogy jelen legyünk a pillanatban, és megtanuljuk abbahagyni az aggódást.

A meditációt bárhol lehet gyakorolni. A kulcs az, hogy találjunk egy csendes helyet, és nyugodtan koncentráljunk a légzésünkre. Próbáljuk meg elkerülni a nagy stresszhelyzeteket. Válasszon kényelmes pozíciót, és üljön jó testtartással. A vizualizáció kiváló meditációs technika. Próbálja meg elképzelni, ahogy a gondolatai békésen lebegnek a levegőben.

A meditáció úgy működik, hogy átirányítja az elméjét, hogy egy tárgyra összpontosítson, és ne más tárgyakra. Ez megkönnyíti az aggodalmaskodás abbahagyását, és segít a jelen valóságra összpontosítani. Ezenkívül segít az ellenálló képesség kialakításában és a negatív gondolati minták átirányításában. Rendszeres gyakorlással viszonylag rövid időn belül észrevehető hatásokat tapasztalhat.

A meditációval kapcsolatos kutatások szerint csökkentheti a stresszt. Egy tanulmányban a kutatók azt vizsgálták, hogyan hat a meditáció az agyműködésre. Azt találták, hogy azok az emberek, akik részt vettek a Mindfulness-alapú stresszcsökkentő gyakorlatban, nyugodtabbak, kevésbé voltak depressziósak és kevésbé szorongtak. Ezek a javulások megegyeztek a résztvevők önbevallásaival, ami bizonyítja, hogy a meditáció csökkentheti a stresszt és javíthatja az életminőséget.

A kutatók megállapították, hogy a napi mindössze 10 perces meditáció javíthatja a szív- és érrendszeri egészséget, és segíthet a stressz-szint ellenőrzésében. Bizonyítottan csökkenti a rák és az AIDS tüneteit is. Már évezredek óta használják, és számos egészségügyi előnye van. A Harvard orvosi karának professzora, Herbert Benson népszerűsítette a gyakorlatot az 1970-es években, amikor bemutatta a relaxációs válasznak nevezett módszert. Ez a technika széles körben elfogadott az orvosok körében, és segített az embereknek megbirkózni krónikus betegségeikkel.

A stressz csökkentése mellett a meditáció javíthatja az önképet és kezelhet bizonyos egészségügyi állapotokat. Kutatások szerint a meditáció a depresszió tüneteit is javíthatja. Egyre több tudományos bizonyíték támasztja alá ezeket az előnyöket. A meditáció még a munkával kapcsolatos szorongást is segíthet kordában tartani. Javíthatja a megküzdési készségeit is.

A meditáció alapvető technikái közé tartozik a rendszeres időközönkénti mély lélegzetvétel. Az első lépés az, hogy keressen egy csendes helyet, ahol le tud ülni és el tud lazulni. Emellett jó testtartást is meg kell tartania. A légzésed létfontosságú eleme az életnek, és a tested üzemanyaga. Sajnos a legtöbb ember sekélyen, a mellkasából lélegzik, ami korlátozza a beszívható oxigén mennyiségét.

Kapcsolódó cikkek

Okok, amiért a nők gyorsabban öregszenek

Okok, amiért a nők gyorsabban öregszenek

A nők gyorsabban öregszenek és ennek sok magyarázata létezik.

Egyre többen nyitnak az egészséges életmód felé, de hiányzik a kitartás

Egyre többen nyitnak az egészséges életmód felé, de hiányzik a kitartás

A statisztikák szerint az egészséges életmód a többségnek még mindig csak egy fogadalom.