Egyre többen nyitnak az egészséges életmód felé, de hiányzik a kitartás

Hiába a nagy remények, a covid és az azzal járó karantén miatti passzivitás a legtöbbünk számára keresztülhúzta a törekvést, hogy egészségesebben táplálkozzunk, sportosabban éljünk. Pedig a sokak által áhított fogyásra nincs más lehetőség.
Egyre többen nyitnak az egészséges életmód felé, de hiányzik a kitartás

2021-ben több mint a németek fele fogadta meg, hogy egészségesebben fog étkezni, míg szintén körülbelül a felük azt az ígéretet tette magának, hogy a következő éve már a sport jegyében telik. Egyötödük a dohányzásról való leszokást tűzte ki célul.

Az eredményekről készített statisztika azonban kiábrándító: az emberek kétharmada hamar felrúgta a fogadalmait. Németországban 21 százalékkal több édesség fogyott a koronavírus idején, mint azelőtt.

Aki pedig kitart a céljai mellett, és egészségesen szeretne étkezni, az a kutatások szerint egyre kevésbé diétázik, sokkal inkább egyfajta egészséges életmód elsajátításán dolgozik. Így tehát nemcsak az édességipar profitált a tavalyi évben, hanem a diétás alternatívák gyártói is.

Az életmódváltást a szakértők is támogatják, hiszen a diétákat követően jellemző a jojó-effektus, és sokan visszaszedik magukra a leadott kilókat.

A németek a sport terén sem jeleskedtek, és nem csak azért, mert az edzőtermek a pandémia alatt zárva tartottak: sokan később sem találtak hozzájuk vissza. Mintegy 3,3 millió fővel csökkent a rendszeresen edzők száma, ami az üzletágnak akár 1,3 milliárd eurós veszteséget is jelenthet.

Mivel a németek több mint egyharmada fogyni akar, nem ártana visszatérniük az edzőterembe. Szerencsére azonban az átlagos németről elmondható, hogy űz valamilyen sportot, ha nem is kellő rendszerességgel.

A szakértők szerint akárcsak az étkezés terén, a sportban is meg kell találnunk a számunkra legmegfelelőbb kereteket. Az egészséges életmód így elvezethet a kívánt súlyhoz, ám fontos a következetesség.

Galambos Dániel

Kapcsolódó cikkek

Hogyan csökkentheti a meditáció a stresszt?

Hogyan csökkentheti a meditáció a stresszt?

A meditáció olyan gyakorlat, amely számos módon csökkentheti a stresszt.