Vegyszer nélkül illatos ágynemű? Íme néhány tipp

Milyen jól esik egy fárasztó nap után bedőlni az illatos, puha ágyba! Sajnos azonban napjainkban sokan szenvednek a szintetikus mosószerek és öblítők okozta kellemetlenségektől. Attól félsz, örökre le kell mondanod az illatos textíliákról? Szerencsére van néhány kímélő, környezetbarát mód, amellyel vegyszer nélkül is lehet kellemes az ágyneműd. Körbejártuk a témát.
Vegyszer nélkül illatos ágynemű? Íme néhány tipp

Miért fontos?

Sokan a tisztaságot az erős vegyszerekkel, tisztítószerekkel, mosóporral kötik össze. Valójában viszont sokaknak ezek inkább problémát okoznak. Az érzékeny bőrön kiütés jelentkezhet a nem természetes anyagoktól, s különösen igaz ez a gyermekek bőrére. Emellett az immunrendszert is gyengíti a sok – minket körülvevő – mesterséges anyag. Ráadásul a környezetnek sem tesz jót, ha ezek a szerek bekerülnek a vízbe. A felsorolt okok miatt egyre többen fordulnak a természetes megoldások felé.

Vegyszermentes tisztítás

Hihetetlen, de létezik több természetes tisztítószer is. Néhányuk nagyanyáink idejébe repít vissza. Szerencsére ugyanolyan jól használhatók, mint 100 éve. Ráadásul mindegyikük pénztárcabarát. Ha már a 2 vagy 3 részből álló ágyneműhuzatok ára folyamatosan emelkedik, legalább a tisztításukra ne költs annyit!

Marhaepe szappan

Tudtad, hogy a marhaepe enzim kiválón kiveszi a foltokat? A megnedvesített ruhaneműm található foltot csak be kell vele dörzsölni, majd hatni hagyni, s a gépbe tenni a többi ruhával. Makacs szennyeződés esetén érdemes a lépéseket megismételni.

Mosószóda

Ez egy évszázadok óta használt szer, amely teljesen környezetbarát. Jól oldja a zsírt, ráadásul a vizet is lágyítja. Bármilyen ruhához kiváló lehet.

Mosódió

Ez a növény a szaponin nevű anyagot tartalmazza, amely a szappanhoz hasonlóan viselkedik. Mentes a mesterséges anyagoktól, színezékektől, s allergénektől. Fehér ruhákat is tisztíthatunk vele, ha használunk kiegészítésként folttisztító sót. Ma már folyékony változatban is elérhető a mosódió.

Mentesen is illatosan

Ahhoz, hogy a ruhák puhábbak legyenek, általában öblítőt használunk. Ez viszont helyettesíthető ecettel vagy citromsavval, bár ezektől jószagú sajnos nem lesz a ruha.

A megoldás: adjunk természetes illóolajat vagy mosóparfümöt a ruhákhoz! Az illóolaj sokáig nem tartja az illatot, de garantáltan vegyszermentes. Az erre a célra készült parfümöt jól nézzük meg, mert a legtöbb szintetikus anyaggal készül! Azonban még így is jobb választás az öblítőnél, hiszen sokkal kisebb koncentrátumban van benne jelen.

Összefoglalva: Napjainkban gyakoriak a szintetikus anyagok okozta irritációk és kiütések a bőrön. Mindennek, valamint a környezetbarát szemléletnek hatására sokan keresnek vegyszer nélküli megoldásokat, akár az ágyneműk tisztántartására is. Szerencsére sok lehetőség közül választhatnak az érdeklődők.

Kapcsolódó cikkek

Vegyszer nélkül illatos ágynemű? Íme néhány tipp

Vegyszer nélkül illatos ágynemű? Íme néhány tipp

Milyen jól esik egy fárasztó nap után bedőlni az illatos, puha ágyba!