Venni, vagy bérelni? A nagy lakhatási kérdés

Az elmúlt tíz év során a magyarországi lakások négyzetméterára 168%-al emelkedett meg. Ezt a drágulást az EU-ban kizárólag Észtország múlta felül, ahol 198%-al nőtt ugyanez az érték. A tagállamok közül csupán háromban csökketnek az ingatlanárak, mindenhol máshol egyre magasabb a lakhatás költsége.
Venni, vagy bérelni? A nagy lakhatási kérdés

A lakhatás ára csak Görögországban, Olaszországban és Cipruson mérséklődött 2010 óta – derül ki az Eurostat statisztikáiból. - írja a Qubit.

Lakás vagy albérlet?

Az Eurostat felmérése szerint a bérlés bár folyamatosan drágult, mégis kisebb mértékben, mint a lakásvásárlás, amely viszont ingadozást mutatott. Jelen helyzetben az egyetemistákat és a fiatal felnőtteket terheli leginkább a lakhatás kérdése, illetve annak bizonytalansága. Az ugyanis teljesen egyértelmű, hogy sokkal jobban megterheli az ember pénztárcáját ez a kérdés most, mint tíz évvel ezelőtt, az emberek jövedelméhez mérten.

Lakáskereső fiatalok

A korábban említett 25-35 éves kor közti felnőttek számára tehát finoman fogalmazva is komoly kihívás a lakhatási kérdés megoldása. A lakáshitelek ebben az esetben szükséges rosszként értelmezhetőek, hiszen azok nélkül egy lakás megvásárlása gyakorlatilag lehetetlen. Ezen kívül a családosok számára rendelkezésre állnak gyerekvállaláshoz kötött állami támogatások, melyek szintén segíthetnek egy szűkebb rétegen. A fiatalok másik lehetősége az albérlet, amely szintén nagy mértékű anyagi terhet jelent, havi rendszerességgel. Itt felmerül a lakótárs lehetősége is, ami ezt a terhet jelentősen csökkenti, viszont nem mindenki számára ideális berendezkedés. Összességében tehát a helyzet kifejezetten bonyolult, sok változója van, és ezek átlátása nagy odafigyelést igényel.

Mi segíthet?

A Szerzi szerződésgenerátora ugyan nem oldja meg a lakhatási helyzet problémáit, viszont mégis meg tudja könnyíteni a helyzetet. Legyen szó ugyanis lakásvásárlásról, eladásról, bérlésről, vagy bérbe adásról, a szerződés sarkalatos pont lesz a tranzakció során. Ebben pedig maximálisan rendelkezésére áll a rendszer, mely a felhasználó által bevitt adatok alaján teljes, koherens szerződést generál önnek.

  • Pontos

  • Nyomonkövethető

  • Átlátható

  • Figyelmeztet a hibákra, tévedésekre

  • Előre látható költségek

  • Kooperatív szerződések

    • Eladó és vevő

    • Tulajdonos és bérlő

Kapcsolódó cikkek

Miért vegyünk fűtőszőnyeget?

Miért vegyünk fűtőszőnyeget?

Íme, a legfontosabb előnyök.

Az 5 legjobb idei tapétatrend: ezekkel a mintákkal érdemes díszíteni az otthonod

Az 5 legjobb idei tapétatrend: ezekkel a mintákkal érdemes díszíteni az otthonod

Ha hiszed, ha nem, a társadalmi változások is kihatással vannak rájuk.

Költözési útmutató Sopron városában

Költözési útmutató Sopron városában

Az ingatlanok adás-vétele Sopronban virágzó üzletág.